Flere tyverier skaber utrygt arbejdsmiljø: Lad butiksansatte få samme beskyttelse som vagter og kontrollører

Mette_H__gh_formand_HK_Handel_pressefoto_tre_to_1920_px
Mette Høgh er formand for HK Handel, og opfordrer politikerne til at skærpe straffen for vold og trusler mod butiksansatte. Foto: HK Handel, pressefoto
12. maj 2023 10.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Antallet af butikstyverier stiger til nye højder, og det skaber utryghed blandt de mange ansatte i landets butikker. Det er på tide, at vi anerkender butiksansatte som en udsat gruppe, og giver dem den retslige beskyttelse, de har brug for.

UTRYGHED MÅ ALDRIG BLIVE HVERDAG. Desværre er det det, vi ser ske for øjnene af os inden for butiksfaget.

Som en, der har været under huden på branchen i mange år, kan jeg se, at den på en række punkter byder på mere nedbrydende og til tider livsfarlige arbejdsvilkår.

Siden fjerde kvartal i 2021 er antallet af butikstyverier steget med 60 procent, og det er noget, der potentielt kan slå dybe revner i de ansattes velbefindende. Vores medlemmer oplever en øget risiko for, at hændelsen udvikler sig til voldsomme sammenstød mellem tyven og pågriberen, som i mange tilfælde er den opmærksomme butiksassistent. Nogle gange er det kun hårde ord, der ryger fra tyvens mund. Men det sker også, at det udvikler sig til et decideret overfald på den ansatte.

LÆS OGSÅ: Butiksansatte udsættes for sexchikane fra kunder: - Det skorter ikke på noget

En rundspørge blandt HK Handels medlemmer viser, at 12 procent har oplevet vold under et butikstyveri. Desuden fortæller hele 44 procent, at de føler sig utrygge som følge af butikstyveri.

Oveni hatten kan flere butikschefer berette i medierne, at politiet i de fleste tilfælde aldrig rykker ud, når de opdager en kunde med lidt for lange fingre. Det er en falliterklæring for vores retssystem. 

Vi ser desværre en kultur i butiksfaget, hvor svaret på den utryghed som personalet føler og arbejder under, bliver slået hen, nedprioriteret eller bagatelliseret
Mette Høgh, formand HK Handel

Det er heller ikke ualmindeligt, at de butiksansatte må finde sig i at blive råbt ad og truet af helt almindelige kunder. Vores arbejdsmiljøundersøgelse viser, at 14 procent af vores butiksansatte medlemmer inden for et år har oplevet at blive truet af kunder.

Her taler vi altså om grove tilfælde, hvor medlemmer har fået at vide, at de vil få tæsk næste, gang de mødte på arbejdet eller hvor unge kvindelige ansatte er blevet truet med at blive voldtaget, lige så snart de fik fri.

LÆS OGSÅ: Juleshopping forværrer arbejdsmiljøet i butikkerne: “Kunder tror, at de kan tillade sig hvad som helst”

Hvis det ikke sætter to streger under, hvor udsatte de butiksansatte er som gruppe, så ved jeg ikke, hvad gør. Og nu er det også ved at være på tide, at politikerne gør op med deres eget fodslæberi og får øjnene op for problemets omfang.

VI SER DESVÆRRE EN KULTUR i butiksfaget, hvor svaret på den utryghed, som personalet føler og arbejder under, bliver slået hen, nedprioriteret eller bagatelliseret. Det er så skadende på alle planer. Både for de ansatte, som lider under presset for de vilkår, de bliver budt, men også for hele butiksbranchen, som får sværere og sværere ved at rekruttere, hvis vi ikke tager trivslen i butikkerne alvorligt.

Lad de butiksansatte få samme retslige beskyttelse som vagter, kontrollører og andre udsatte faggrupper
Mette Høgh, formand HK Handel

Det er den kultur, som vi i HK Handel forsøger at tage et opgør med. Vi bliver nødt til at se problemerne i øjnene, før vi kan rykke ved noget.

Vi har i HK Handel tidligere foreslået at skærpe straffen for vold og trusler mod butiksansatte. Lad de butiksansatte få samme retslige beskyttelse som vagter, kontrollører og andre udsatte faggrupper.

Det mener vi vil være med til at sende et vigtigt signal om, at der ikke er fripas til at udøve vold, trusler og anden utryghedsskabende adfærd mod de ansatte i landets butikker. Forhåbentligt kan det også være med til at sænke antallet af butikstyverier og andre situationer, der kan skabe utryghed hos de ansatte. 

LÆS OGSÅ: Markant stigning i trusler og vold, men ikke i sygefravær: Sådan knækkede Netto arbejdsmiljø-koden under corona

Men det vil også give de butiksansatte den vigtige anerkendelse, at retssystemet tager dem alvorligt som gruppe og ikke blot vælger at vende det blinde øje til den nedbrydende chikane og adfærd, de møder i deres arbejdsliv.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].