Q&A: Her er HK's arbejdsmiljøstrategi for 2021

rasmussenhk-medium_32__1_
- Ligeså snart coronakrisen er overstået, vil vi lave en stor medlemsundersøgelse af krisens konsekvenser i forhold til arbejdsmiljøet, siger Martin Rasmussen. Foto: Pressefoto
Corona, hjemmearbejde og opfølgning på ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Det er blot nogle af HK Danmarks fokusområder i forbundets arbejdsmiljøstrategi for 2021.

Alle store virksomheder, organisationer, offentlige arbejdspladser og forbund arbejder med arbejdsmiljøstrategier.

Strategier, der skal lægge fundamentet til bedre trivsel og færre ulykker internt eller eksternt blandt medlemmer. 

I 2020 blev de fleste strategier og køreplaner spoleret af coronakrisen, der trak store veksler på arbejdsmiljøet. Nu er spørgsmålet, hvor meget covid-19 vil fylde i det år, vi netop er gået ind i?

A4 Arbejdsmiljø har i første omgang spurgt en række fagforbund om deres arbejdsmiljøstrategi for 2021. 

LÆS OGSÅ: Her er 3F's arbejdsmiljøstrategi for 2021

Her er besvarelsen fra HK Danmarks forbundsnæstformand, Martin Rasmussen:

Hvad er fokusområder i jeres arbejdsmiljøstrategi i 2021?

- Vi har fokus på følgevirkningerne af corona, og så har vi fokus på det psykiske arbejdsmiljø, herunder stress. Vi vil følge op på, hvordan den nye bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø kommer til at virke ude på arbejdspladserne. Vi kommer til at kigge på, om de psykiske arbejdsskader, som bliver anmeldt, rent faktisk også giver erstatning, siger Martin Rasmussen og fortsætter:  

- Derudover har vi fokus på at sikre de bedste betingelser for hjemmearbejdspladser.

- Flere arbejdsgiverorganisationer har været ude og sige, at reglerne om hjemmearbejde skal ændres. I dag er det sådan, at hvis man arbejder én dag derhjemme, så behøves man ikke at indrette sin hjemmearbejdsplads efter normale regler om indretning af hjemmekontorer. Nogle arbejdsgivere vil gerne have den undtagelse ændret til to dage, men det er vi lodret imod.

- HK’s medlemmer vil rigtig gerne arbejde hjemme, men vi kan se, at mange af dem ikke får indrettet deres hjemmearbejdsplads ordentligt. Vi skal derfor sikre os, at der ikke bliver lempet på lovgivningen.

Havde håbet på flere AMR'er

Hvordan vil I som forbund gøre det mere attraktivt for jeres medlemmer at blive arbejdsmiljørepræsentant i 2021?

- FH afholdt i 2019 arbejdsmiljørepræsentantsåret. Vi synes, at kampagnen var rigtig god, fordi der kom fokus på arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde.

- I HK er vi pt. i fuld gang med at forbedre vores interne uddannelser til arbejdsmiljørepræsentanterne. Vi håber, at flere af dem bliver interesserede i at tage uddannelserne.

- Derudover er eksperter og arbejdsmarkedets parter i fuld gang med at evaluere strukturen for arbejdsmiljøorganisationen (AMO). Vi håber, at der kommer mere fokus på, at det er ligeså interessant at være arbejdsmiljørepræsentant, som det er at være tillidsrepræsentant.

- En del af vores medlemmer arbejder steder, hvor der ikke er en arbejdsmiljørepræsentant. Hvis vi skal sikre et godt arbejdsmiljø, herunder psykisk arbejdsmiljø, skal vi have flere, der tager dialogen med ledelsen.

Jeg er ikke i tvivl om, at det psykiske arbejdsmiljø og hjemmearbejde kommer til at fylde i 2021. Der vil også være stort fokus på hjemmearbejde, fordi det er gået op for alle, at det kan lade sig gøre
Martin Rasmussen, næstformand, HK Danmark

Hvad tænker du om udbyttet af FH's kampagne for arbejdsmiljørepræsentanterne i 2019?

- Det var godt, at der i et helt år var fokus på arbejdsmiljørepræsentanterne. Det var der mange, der var glade for. Jeg havde dog håbet, at vi fik flere arbejdsmiljørepræsentanter ud af det. Men gjorde vi ikke. Det var dog ikke kampagnens skyld. Arbejdsgiverne kan vælge at have færre arbejdsmiljørepræsentanter på arbejdspladserne, end de kunne førhen, og det har mange af vores medlemmer været ramt af.

AMO-struktur skal styrkes

Hvad bliver de store arbejdsmiljøtemaer – både internt hos jer og eksternt – i 2021?

- Jeg er ikke i tvivl om, at det psykiske arbejdsmiljø og hjemmearbejde kommer til at fylde i 2021. Der vil også være stort fokus på hjemmearbejde, fordi det er gået op for alle, at det kan lade sig gøre. Vi har selvfølgelig også medlemmer, der er trætte af det, men som samtidig siger, at de gerne vil arbejde mere hjemme, når coronakrisen er slut.

LÆS OGSÅ: Her er Dansk Metals arbejdsmiljøstrategi for 2021

Hvilke forventninger har HK til det såkaldte AMO-udvalg, der skal se på potentialet for en ny og forbedret struktur for arbejdsmiljøorganisationen i 2021?

- Vi håber, at der bliver skabt nogle stærkere AMO-organisationer ude på arbejdspladserne. Vi kan se, at mange steder bruger ledelserne fortsat tillidsrepræsentanterne til at løse de forskellige problemer. Tillidsrepræsentanter er dog ikke klædt ligeså godt på som arbejdsmiljørepræsentanter til at løse de arbejdsmiljøproblemer, der måtte opstå. Det er vigtigt, at der kommer fokus på, at man skal bruge arbejdsmiljørepræsentanterne noget mere.

- Jeg har været rundt på virksomheder og talt med både arbejdsmiljørepræsentanter og ledelsesansvarlige om stress. De henviser typisk til HR-afdelingen som den enhed, der skal tage sig af problemer med stress. I virkeligheden burde drøftelser af sådanne emner ligge i arbejdsmiljøorganisationen.

Ønske for 2021: Flere godkendte arbejdsskader

Hvilke planer for arbejdsmiljøundersøgelser har i 2021?

- Ligeså snart coronakrisen er overstået, vil vi lave en stor medlemsundersøgelse af krisens konsekvenser i forhold til arbejdsmiljøet. Den skal ikke kun handle om hjemmearbejde, fordi vi har eksempelvis også butiksansatte, der har arbejdet med masker, som allerede er blevet ramt af allergiske problemer. Så vi vil lave en bred undersøgelse af coronaens påvirkning af vores medlemmers arbejdsmiljø.

Hvad vil I som forbund gerne have opnået på arbejdsmiljøfronten over for jeres medlemmer, inden vi skriver 2022?

- Inden udgangen af i år vil vi have sikret os, at der ikke er blevet lempet på arbejdsmiljølovens bestemmelser om hjemmearbejde. Vi vil også gerne have godkendt flere arbejdsskadesager om psykisk arbejdsmiljø, forklarer Martin Rasmussen.

GDPR