Hjælp på vej til risikogrupper: Minister forventer model klar i denne uge
Står det til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), bliver det i denne uge, at der kommer en model for, hvilke risikogrupper der skal være omfattet af en mulig lønkompensationsordning.
Det fortæller ministeren til A4 Arbejdsmiljø.
- Da vi indgik aftalen, manglede der en sundhedsfaglig afgrænsning af, hvem der fysisk vil have vanskeligt ved at vende tilbage til arbejde, fordi de er særligt udsatte, hvis de får corona. Sundhedsstyrelsen arbejder på den præcisering. Når vi har den, kan vi gå i gang med at lave en konkret model, som jeg håber og forventer bliver klar i denne uge, og så kan vi indkalde til forhandlinger, forklarer Peter Hummelgaard.
LÆS OGSÅ: Frygter smitte: Ansatte i risikogruppe siger deres job op
Siger op af frygt for smitte
Den 23. april afsatte regeringen og Folketingets partier en reserve på 200 millioner kroner, der skal bruges på at lave en mulig lønkompensationsordning, der betyder, at sårbare ansatte, der kan blive alvorligt syge ved smitte med coronavirus, kan blive hjemsendt med løn.
Sundhedsstyrelsen fik forud for udmøntningen af denne reserve til opgave at afgrænse, hvilke risikogrupper der er særligt udsatte. Denne præcisering blev offentliggjort mandag morgen, og nu er det op til regeringen og partierne i Folketinget at udarbejde en model for lønkompensation.
I flere uger har kronikere, ældre og ansatte med et nedsat immunforsvar ventet på en løsning, og desperationen har været stor.
A4 Arbejdsmiljø kunne fredag fortælle, at ansatte i risikogruppen, heriblandt pædagoger, havde sagt deres job op, fordi de frygtede for eget eller familiemedlemmers helbred, hvis de tog på arbejde. Så hellere en frivillig opsigelse, var ræsonnementet.
- Vi har fire eksempler med pædagoger, der har skrevet til os, at de enten overvejer at sige deres job op, eller som allerede har gjort det. De tør ikke løbe risikoen ved at tage på arbejde. Det er helt katastrofalt, lød det fra Mette Skovhus Larsen, faglig sekretær og arbejdsmiljøansvarlig i BUPL.
Opfordring til ledere og medarbejdere
Peter Hummelgaard er ærgerlig over, at folk har taget et så drastisk skridt, at de har sagt deres job op af frygt for at blive smittet eller smitte pårørende.
- Det er selvfølgelig på ingen måde intentionen, at folk skal sige deres job op - tværtimod står regeringen med Folketinget bag hjælpepakkerne for 400 mia. kr. Eksempelvis har lønkompensation sikret, at mindst 150.000 bevarer deres fulde løn. Alternativet havde været, at mange af dem havde mistet jobbet. Og vi er bestemt opmærksomme på, at nogle kan stå i en særlig svær situation, siger ministeren og uddyber:
- Jeg vil gerne opfordre både ledere og medarbejdere til at indgå aftaler om, hvordan man bedst muligt kan beholde ansatte i risikogruppen på arbejdspladsen Det kan eksempelvis være ved at bruge afspadsering, hjemmearbejde i det omfang, det er muligt og ved at undersøge mulighederne for andre opgaver i en periode, der ikke udsætter dem for smittefare.
Læs Sundhedsstyrelsens præciseringer af risikogrupper her.