Hver tredje får afvist corona-skade: I disse brancher er det særligt svært
Artiklen er opdateret med yderligere kommentar fra AES nederst klokken 18:32 tirsdag.
Hvis du bliver smittet med corona, er det ikke sikkert, du kan få det anerkendt som en arbejdsskade.
Hvis du har fået hudproblemer efter at have brugt værnemidler, stress efter et større arbejdspres, eller smerter i ryggen af at sidde på hjemmekontoret, er det heller ikke sikkert, du får det anerkendt.
LÆS OGSÅ: Corona som arbejdsskade: Det lægges der vægt på
Særligt svært er det for ansatte i jobcentrene og på offentlige kontorer (brancherne 'Arbejdsformidlingskontorer' og 'Generelle offentlige tjenester').
Med så høje procentsatser tyder det på, at der foregår en relativ streng vurdering, hvis man ikke er ansat i sundhedsvæsnet. Og det kan være fint i almindelige tider, men ikke når vi står i en pandemi
Advokat Mads Pramming
Her har henholdsvis 71 og 73 procent fået deres sag afvist. For eksempelvis hospitalsansatte gælder det kun 22 procent.
Det viser en oversigt fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), som A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i.
Oversigten er opdelt efter brancher (se hele oversigten i boksen herunder). Tallene vidner om, at der er stor forskel på, hvor man er ansat i forhold til, om man får coronasmitte eller corona-relateret skade afvist eller anerkendt.
I alt har hver tredje (34 pct.) fået afvist coronasmitte eller corona-relaterede skader som arbejdsskade. Ud af 1.300 afgjorte sager i starten af marts er 442 blevet afvist.
Artiklen fortsætter under grafikken
- Med så høje procentsatser tyder det på, at der foregår en relativ streng vurdering, hvis man ikke er ansat i sundhedsvæsnet. Og det kan være fint i almindelige tider, men ikke når vi står i en pandemi, siger Mads Pramming, der er arbejdsskade-advokat i advokatfirmaet Ehmer Pramming.
Men det giver måske meget god mening, at det netop er hospitalsansatte, der får anerkendt flest sager, når man kigger på AES' ugentlige oversigt over anmeldte, afviste og anerkendte corona-relaterede sager.
Det er utroligt svært at få anerkendt psykiske lidelser som en arbejdsskade. Inden pandemien blev 96 procent af den type sager afvist
Mads Pramming, advokat
Her fremgår det, at stort set alle, der har været testet positive for corona, og som efterfølgende anmelder smitten til AES, får det anerkendt som en arbejdsskade. Blandt dem er hovedparten ansat i social- og sundhedssektoren.
Ifølge AES er højest fire sager, hvor de tilskadekomne er blevet testet positive for covid-19, blevet afvist.
Psykiske lidelser afvises i stor stil
Når en tredjedel af alle corona-relaterede arbejdsskadesager er blevet afvist, er der flere forklaringer.
En af forklaringerne er, at de sager, der ikke handler om covid-19 som sygdom, er blevet afvist i 78 procent af sagerne. Eksempelvis har AES behandlet 104 sager om psykiske lidelser i forbindelse med pandemien, hvor alle er blevet afvist.
- Det overrasker mig overhovedet ikke. Det er utroligt svært at få anerkendt psykiske lidelser som en arbejdsskade. Inden pandemien blev 96 procent af den type sager afvist, siger Mads Pramming.
Artiklen fortsætter under boksen
HK: Det er rimeligt
Hverken DM (tidligere Dansk Magisterforening) eller HK Kommunal har hørt fra medlemmer, der ikke har fået corona eller corona-relaterede skader anerkendt som arbejdsskade.
Hos HK Kommunal, der blandt andet repræsenterer medarbejdere i jobcentrene, hvor der er en afvisningsprocent på 71, ser de indtil videre ingen grund til bekymring.
Lene Roed, formand for HK Kommunal, følger sagerne om corona-relaterede sygdomme blandt medlemmerne tæt. Det sker blandt andet gennem arbejdet i den Nationale Taskforce, hvor HK sidder med i baggrundsgruppen.
- Jeg og mine medarbejdere har løbende overordentlig stor bevågenhed på corona-relateret sygdom blandt vores medlemmer. Det gælder i høj grad også mulighederne for at få sygdommen anerkendt som en arbejdsskade.
- Når det er sagt, er vi endnu ikke stødt på medlemmer, der i den forbindelse er blevet behandlet åbenlyst urimeligt. Jeg synes sådan set ikke, der er grund til at betvivle rimeligheden i vejledningen fra Arbejdstilsynet, hvor det kræves, at man kan pege på én bestemt corona-relateret hændelse, for at corona-sygdom kan anerkendes som en arbejdsskade. Jeg synes, vi må være ærlige og sige, at det giver god mening, at for eksempel de ansatte på hospitalerne, der ofte har direkte fysisk borgerkontakt, oftere får godkendt coronasygdom som arbejdsskade. Og selv blandt de hospitalsansatte er der jo en del, der får deres arbejdsskadeanmodning afvist, lyder det fra HK Kommunals formand.
HK Kommunal anbefaler medlemmerne at få anmeldt corona som en arbejdsskade, hvis man bliver smittet.
- Det gælder særligt i forhold til senfølgerne efter corona. Senfølgerne bliver løbende kendt og dokumenteret, og har man ikke fået anmeldt det som en arbejdsskade rettidigt, mister man muligheden for at få erstatning, hvis arbejdsskaden skulle gå hen og blive anerkendt, siger Lene Roed.
En anden årsag er, at 40 procent af alle afviste sager er afvist, fordi medarbejderen enten ikke har svaret AES, eller fordi den er blevet ’afvist retligt’, som AES kalder det i deres ugentlige oversigt.
AES fortæller til A4 Arbejdsmiljø, at de følger vejledningen fra Arbejdstilsynet, når de afgør sager:
- Ligesom i alle andre sager om arbejdsskader, skal man i sager om covid-19 sandsynliggøre, at det netop er arbejdet, der er årsag til, at man er blevet syg. De konkrete krav til dokumentation er beskrevet i en udførlig vejledning fra Arbejdstilsynet. AES’ tal viser, at langt de fleste sager, hvor vi har haft et grundlag at afgøre sagen på, er blevet anerkendt. De fleste sager, vi har afvist, er afvist, fordi tilskadekomne ikke har svaret på spørgeskemaer og rykkere, skriver seniorpresserådgiver i AES, Christian Mortensen, i et skriftligt svar.
Efter artiklen er udgivet har AES sendt yderligere kommentarer:
- Vi behandler alle sager ens og vurderer på samme måde uanset hvilken branche, tilskadekomne arbejder i.
- Vi mener ikke, at anerkendelsesprocenter i underbrancherne giver et retvisende billede. Tallene er så små, at ganske få sager i den ene eller anden retning kan betyde et stort udsving i anerkendelsesprocenten. De brancheopdelte statistikker tager desuden ikke højde for sager, der er afvist på manglende svar, eller for om der er tale om en anden diagnose end COVID-19. Der er desuden stadig anmeldt langt flere sager, end der er afgjort, og der anmeldes løbende flere. Billedet kan derfor udvikle sig, efterhånden som vi afgør flere sager.
LÆS OGSÅ: Advokat undrer sig over corona-skadestal fra myndighed: Det ligner sminkede tal
Læs mere om, hvad kategorien 'Afvist retligt' dækker over, og hvorfor Mads Pramming mener, at kategorien er misvisende.
Advokat: Derfor er det vigtigt af anmelde corona-arbejdsskade
Selvom du får din sygdom eller skade anerkendt som arbejdsskade, er det ikke ensbetydende med, at du får en erstatning. Men det er alligevel vigtigt, om sagen bliver anerkendt som arbejdsskade eller ej.
- Det er afgørende, fordi du ved senfølger kan få erstatning fra din arbejdsgiver, hvis din sygdom allerede er anerkendt som arbejdsskade. Det kan du ikke ellers. Og med coronavirus er det i særdeleshed vigtigt, fordi det er en ny sygdom, hvor vi ikke kender det fulde billede af senfølgerne, fortæller advokat Mads Pramming.