Socialrådgiverne: Lad ikke arbejdsmiljøindsatsen stagnere i pæne pjecer

Ditte_Br__ndum_n__stforkvinde_Dansk_Socialr__dgiverforening_1920_px
Foto: Dansk Socialrådgiverforening, pressefoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Vores sikkerhed og sundhed på arbejdspladserne har fået en saltvandsindsprøjtning med de varige midler til Arbejdstilsynet. Politikerne skal lægge den samme energi for dagen, når det kommer til forhandlingerne om partssamarbejdet om formidling af arbejdsmiljøviden.

SÅ LANDEDE EN NY arbejdsmiljøaftale og tak for det! Et bredt flertal på Christiansborg har skrevet under på en fireårig arbejdsmiljøaftale, som frem mod 2026 sætter 1,3 milliarder kroner af til indsatsen mod farligt og nedslidende arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Ny arbejdsmiljøaftale er på plads: Folketinget vedtager milliardpakke

Og allervigtigst så er der nu fundet varige midler til Arbejdstilsynet efter flere år med midlertidige bevillinger; altså en usikker stop-and-go politik. Arbejdstilsynet er et afgørende værn mod dårligt arbejdsmiljø – både fysisk og psykisk. Socialrådgiverne har den kedelige position af at være den næstmest stressede faggruppe. Og desværre oplever vi alt for mange arbejdspladser, som ikke magter at sikre et ordentligt arbejdsmiljø. Derfor har vi brug for et stærkt Arbejdstilsyn som sikkerhedsnet. 

Der er stadigt et alvorligt hul i arbejdsmiljøfinansieringen, hvor stop-and-go politikken får lov at holde sit usikre greb om indsatsen. Det er i BFA’erne
Ditte Brøndum, næstforkvinde Dansk Socialrådgiverforening

Sæt en stopper for stop-and go politik

Så der er bestemt noget at glæde sig over. Men der er også et stort MEN. For der er stadigt et alvorligt hul i arbejdsmiljøfinansieringen, hvor stop-and-go politikken får lov at holde sit usikre greb om indsatsen. Det er i BFA’erne. Hvis du er knapt så nørdet som mig, så tænker du måske BFA-hva’ for noget? Det er en forkortelse for Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø. BFA’erne er 5 tværgående samarbejdsorganer med repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, dvs. både arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer, som skal bistå virksomhederne med information og vejledning. 

BFA'erne spiller en vigtig rolle i at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark. De bidrager til at øge bevidstheden om arbejdsmiljøet, udvikle og sprede viden om forebyggelse af ulykker og sygdomme, samt udvikle værktøjer og forebyggelsesløsninger om arbejdsmiljø til arbejdspladserne inden for branchen. 

Pæne pjecer er ikke nok

Branchefællesskaberne har haft en lang tradition for at lave glimrende materiale om arbejdsmiljø. Glimrende blandt andet fordi både arbejdsgivere- og tagere er enige om indholdet, og det derfor øger værdien på arbejdspladserne. Men hvor fedt er det at have lavet en flot pjece, hvis ingen kender den eller ved, hvordan den skal omsættes?

I mange år har der næsten kun været råd til at producere skriftlige materialer efter nogle hårde besparelser i 2010, hvor man halverede BFA’ernes budget. Derfor har det været helt uvurderligt vigtigt, at der med arbejdsmiljøaftalen fra 2020 kom en saltvandsindsprøjtning til arbejdspladsnære indsatser, der gør det muligt at fokusere på at komme helt ud på arbejdspladserne og hjælpe med at tilrettelægge gode processer, så arbejdsmiljøet styrkes i forhold til de aftalte branchemål. 

BFA’erne er forpligtet til at fortsætte indsatserne med at levere arbejdspladsnære indsatser for at kunne leve op til besluttede branchemål. Men uden reelt at have midlerne til det. Det er et kæmpeproblem!
Ditte Brøndum, næstforkvinde Dansk Socialrådgiverforening

Fra udgangen af 2024 vil vi gå tilbage til den skrabede grundbevilling. Men arbejdsmiljøaftalen fra 2019 gælder faktisk helt frem til 2030. Det betyder, at BFA’erne er forpligtet til at fortsætte indsatserne med at levere arbejdspladsnære indsatser for at kunne leve op til besluttede branchemål. Men uden reelt at have midlerne til det. Det er et kæmpeproblem! Arbejdstilsynet er afgørende som en kontrolforanstaltning, men kontrol skal jo følges op af hjælp og støtte. 

Prioriter formidling af arbejdsmiljøviden

Beskæftigelsesministeren sagde lige før arbejdsmiljøaftalen blev vedtaget til A4: “Målet er, at vi kan få et arbejdsmarked, hvor folk ikke bliver syge. Og jo slet ikke betaler med livet ved at gå på arbejde. Det er vi meget langt fra, og derfor er hvert eneste skridt i den rigtige retning godt”. Et stort skridt ville være at sikre en stabil bevilling til BFA, som gør det muligt at levere både på materialer og værktøjer og på indsatser, hvor vi kommer ud på arbejdspladserne.

LÆS OGSÅ:  Minister om arbejdsmiljøforhandlinger: "Målet er, at vi kan få et arbejdsmarked, hvor folk ikke bliver syge"

Så tak for arbejdsmiljøaftalen, det er godt, der er lyttet til den viden, vi som arbejdsmarkedets parter har fra arbejdspladserne. Jeg håber, at politikerne vil gøre det samme, når der skal forhandles om midler til vores partssamarbejder - BFA’erne - og sætte dem højt på dagsordenen.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR