Lederne skal i sving hvis vi skal have en kulturændring på arbejdspladsen

ZXbN3OYw-medium_32
Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Foto: Pressefoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Fra politisk hold har vi vedtaget, at fædre har ret barsel. Nu skal vi have en kulturændring på arbejdspladsen, der rent faktisk lader fædrene tage den.

I gamle dage var det sådan, at nybagte fædre, der arbejdede på en byggeplads, med hatten i hånden skulle gå ned til chefen og bede om en smule barsel.

Sandsynligheden for, at de fik et rungende nej var stor. Heldigvis er det ikke sådan længere.

Vi har vedtaget, at begge forældre i dag har ret til minimum to måneders betalt barsel. Det eneste problem er, at fædre ikke tager den, selvom forskning viser de har lyst. Men hvad er så forklaringen?

LÆS OGSÅ: Personalepolitik om seksuel chikane: Danmark halter langt efter nordiske naboer

Problemet bunder i, at vi på mange arbejdspladser ikke har en kultur, der fremmer fædres mulighed for barsel.

Vi har brug for en kulturændring på arbejdspladsen, hvor lederne ikke længere hænger fast i gamle kønsroller og traditioner, fra da de var unge. Ellers vil vi blive ved med at se de negative konsekvenser denne ulighed har for vores kolleger.

Kvinder frygter nemlig, at de på arbejdspladsen bliver sparket til hjørne, hvis chefen finder ud af, at de gerne vil have børn.

De frygter, at chefer tillægger familieplanlægning vægt, når det gælder ansættelse, løn og forfremmelse, og frygten er desværre berettiget. Det afspejler sig også på ledelsesgangene og i lønstatistikken.

Bedre arbejdsmiljø, lykkeligere familier

Det er hverken urimeligt eller utænkeligt, at vi kræver, at ledere og virksomheder, skal hjælpe til med at ændre kulturen på arbejdspladsen. De har faktisk før selv været med til det.

I 00’erne opfordrede TDC sine mandlige medarbejdere til at tage 10 ugers betalt barsel. Resultatet var, at de ikke blot fik mere tilfredse medarbejdere. De fik også bedre medarbejdere, med mere overskud, struktur og empati for deres kollegaer. Det er initiativer som dette, jeg efterlyser.

LÆS OGSÅ: Overblik: Disse projekter undersøger coronaens påvirkning af arbejdsmiljøet

I dag vil fædre gerne være hjemme med deres baby. Det er en gevinst for arbejdspladser såvel som familier. Det skaber nemlig også mere stabile parhold med færre skilte, og mere ligestillede par.

Når vi fra politisk hold har taget et skridt ved at skabe rammerne for mere lige barsel, overenskomsterne har taget deres skridt ved at sikre løn, og når lysten er der hos forældrene. Ja, så ligger bolden på ledernes banehalvdel.

Det er på tide, at ledere og virksomheder kommer i sving og tager det næste skridt i kampen for mere ligestilling. Hvis de formår at gøre det, får vi en mere ligestillet kultur på vores arbejdspladser. Som ikke bare vil betyde et bedre arbejdsmiljø, men også lykkeligere familier.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR