"Lad os droppe myten om medarbejdere over 60"

Sk__rmbillede_2023-09-05_kl._10.13.52
"Derfor må vi desværre erkende, at nogle ledige seniorer oplever, at de har sværere ved at komme i job igen, end yngre har," skriver Kim Møller Laursen. Foto: Pressefoto/Lederne
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

HVIS MAN ER OVER 60 OG MISTER SIT JOB, er man færdig på arbejdsmarkedet. Seniorerne er ikke lige så god og effektiv arbejdskraft som de yngre. Den slags billeder har de fleste af os sikkert i hovedet, når det handler om de mest erfarne på arbejdsmarkedet.

Men tallene viser noget andet: Medarbejdere i alderen 60-64 år er ikke en marginaliseret gruppe, der er ved at forsvinde væk fra arbejdsmarkedet på grund af manglende efterspørgsel, tværtimod. De seneste 15 år er medarbejdere i alderen 60-64 år blevet et meget mere almindeligt syn danske arbejdspladser.

Derfor skal vi have gjort op med forestillingen om, at seniorer ikke er en lige så god arbejdskraft som yngre. For man er slet ikke færdig på arbejdsmarkedet, når man har rundet de 60. Det er vigtigt, at vi får fortalt historierne om de seniorer, der kommer i job igen efter en periode med ledighed. Det har en selvforstærkende negativ effekt, hvis man kun hører om seniorer, der forgæves har søgt flere hundrede stillinger.

VED INDGANGEN TIL 2008 var knap 145.000 personer i alderen 60-64 år i arbejde. I dag, 15 år senere, er tallet steget til næsten 231.000. Det svarer til en stigning på 60 procent. En lignende fremgang i beskæftigelsen er der ingen andre aldersgrupper, der er i nærheden af at have præsteret. Ser man samlet på aldersgruppen 20-64-årige, er beskæftigelsen steget med otte procent i samme periode.

LÆS OGSÅ: FH: 16 initiativer skal fastholde flere seniorer på arbejdsmarkedet

Stigning fra 2008 til 2023 betyder, at andelen af 60-64 årige, der er i arbejde, er steget fra knap 40 pct. til knap 65 pct. 65 pct. er stadig noget under den samlede andel for hele aldersgruppen 20-64- årige.  Den ligger på lidt over 75 procent.

Derfor må vi desværre erkende, at nogle ledige seniorer oplever, at de har sværere ved at komme i job igen, end yngre har. Men tallene viser alligevel, at der er brug for de mest erfarne på arbejdsmarkedet.  Vi er på rette vej.  Så lad os droppe myten om, at medarbejdere over 60 er vanskelige at passe ind på arbejdsmarkedet.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR