Afstemning skudt i gang: Gyserkampvalg om at blive formand for socialrådgiverne

kampvalg_DS
Signe Færch (tv.) har tidligere været fungerende næstformand i Socialrådgiverne. Valget står mellem hende og nuværende formand Mads Bilstrup (th.) Foto: Privat og Philip Davali/Ritzau Scanpix
22. sep. 2022 06.05
Det bliver enten Mads Bilstrup eller Signe Færch, der står i spidsen for de danske socialrådgivere om halvanden uge. Selvom de er bemærkelsesværdigt enige, er der alligevel tale om to vidt forskellige potentielle formænd, vurderer faglig kommentator Gitte Redder.

'Fagbevægelsen Uden Filter' kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Flere måneders valgkamp i Dansk Socialrådgiverforening gik mandag ind i slutfasen, da urafstemningen åbnede for digitale stemmesedler.

Mere end 18.000 medlemmer skal beslutte, om deres formand fortsat skal hedde Mads Bilstrup, eller om udfordreren Signe Færch skal krones. 

LÆS OGSÅ: Socialrådigverformand bliver udfordret i kampvalg

Og det er et af de vigtigste formandsvalg i faggruppens historie, mener Gitte Redder, der er faglig kommentator på A4.

"Inden for en måned eller to kender vi konklusionerne fra lønstrukturkomitéen, der vil lægge sporene frem til OK24. Samtidig står flere politiske partier på spring for at slagte jobcentrene, hvor tusindvis af socialrådgivere arbejder. Medlemmerne har sjældent haft så meget på spil som lige nu," siger hun i nyeste afsnit af podcasten 'Fagbevægelsen uden filter'.

Den erfarne forhandler eller slagkraftig stemme

Nuværende førstemand Mads Bilstrup vil forsvare den formandstitel, der har været hans siden 2018.

"Han kører benhårdt på, at han har har forhandlet seks overenskomster i tidens løb og derfor er den helt rette til at bringe socialrådgiverne sikkert gennem OK24, der trækker op til at blive vanskelige og dramatiske forhandlinger præget af inflation og opgøret med det historiske lønefterslæb i kvindefag," siger Gitte Redder.

Den 58-årige Mads Bilstrup, der var formand i Region Nord før opstigningen, har 25 års fagpolitisk erfaring og en baggrund i beskæftigelsessystemet.

Det andet navn på stemmesedlen, 40-årige Signe Færch, arbejder i den sociale døgnvagt i København. Hendes baggrund er den kommunale børn- og ungeindsats, og hun var i en periode fungerende næstformand i Dansk Socialrådgiverforening. 

"Signe Færch går til valg på at give socialrådgiverne en stærkere stemme og mere gennemslagskraft i samfundsdebatten. Hun mener, at vejen til bedre løn- og arbejdsvilkår for faggruppen går gennem større synlighed. Alle diskuterer sygeplejerskernes vilkår - socialrådgiverne skal også på dagsordenen," siger Gitte Redder.

Signe Færch er også tidligere medlem af Københavns Borgerrepræsentation fra 2010 til 2015 for Enhedslisten - men den markante partipolitiske baggrund er ikke noget, der hæver øjenbryn blandt socialrådgiverne, mener den faglige kommentator. 

Hun fremhæver den tidligere formand - og senere næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation - Majbrit Berlau, der i en overgang var indsuppleret i Folketinget for Enhedslisten. Hun blev valgt som socialrådgiverformand i 2012 med 71,6 procent af stemmerne.

Jobcentre i fare

"Paradoksalt nok er der ikke den store politiske forskel på, hvad de to kandidater vil. Kampen for bedre løn- og arbejdsvilkår og rollen som talerør for samfundets svageste er helt central for dem begge," siger Gitte Redder. 

Hun mener, at medlemmerne stemmer efter, hvilken formand de tror kan hive mest hjem til socialrådgiverne i en situation, hvor løn til offentligt ansatte er et tema i valgkampen, og der venter svære forhandlinger også internt i de offentlige forbunds Forhandlingsfællesskab. 

"En formand for Dansk Socialrådgiverforening skal også lægge arm med Mona Striib fra FOA, Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd og Elisa Rimpler fra BUPL. Solidariteten lever i bedste velgående, hører vi jo - men det gør den kun til en vis grænse," siger den faglige kommentator.

Det betyder dog ikke, at politik ikke spiller en rolle i valget.

LÆS OGSÅ: Venstre vil nedlægge jobcentre - men vil ikke give bud på, hvor mange der risikerer fyreseddel

Flere partier vil omvælte beskæftigelsesindsatsen, og statsministerpartiet Venstre går endda til valg på helt at nedlægge jobcentrene. 

"Hvis man er ansat i et jobcenter, vil man sidde og tænke over, hvem der bedst kan kæmpe for socialrådgivernes plads i en helt ny beskæftigelsesstruktur," siger Gitte Redder. 

Den faglige kommentator mener, der er tale om et regulært gyservalg uden en klart favorit. Den lidt utraditionelle valghandling, hvor alle 18.600 medlemmer deltager i en urafstemning, gør det "helt uforudsigeligt", hvem der vinder, før resultatet offentliggøres den 3. oktober.

"Der er ikke nogen klar favorit. Valget vil blive afgjort af stemmeprocenten og hvilken af de to kandidater, der formår at mobilisere flest," siger Gitte Redder.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.