SU-forlig opsagt: Regeringen, LA, K og DF enige om reform, der fjerner det sjette SU-år

20231211-122923-L-1920x1280we__1_
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) landede mandag aften en reform af SU'en. Aftalen betyder, at det nuværende SU-forlig opsiges. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har opsagt SU-forliget og lavet en reform af SU'en med Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti. Det betyder, at det fremover kun bliver muligt at få SU til normeret tid.

Farvel til det sjette års SU, udvidelse af muligheden for at optage slutlån og ekstra klip til enlige forsørgere og modtagere af handicaptillæg. 

Det er hovedpunkterne i den SU-reform, som regeringen mandag lavede i samarbejde med Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti. 

LÆS OGSÅ: Analyse: SU-reformen ligner den sidste brik før Egelunds store reform af professionsuddannelserne

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) er partierne bag aftalen blevet enige om, at "SU til normeret tid er rimeligt":

"Det vil vi afspejle med et mere fornuftigt og rimeligt SU-system, der både giver mulighed for at få SU under uddannelsens længde og gode muligheder for lån, hvis behovet opstår. Samtidig stiller vi studerende med særlige behov bedre end i dag," siger Christina Egelund.

Overblik: Ny SU-reform
  • SU tildeles til normeret studietid
  • Justering af den maksimale SU-ramme til 58 SU-klip
  • Udvidelse af muligheden for at optage slutlån op til to år
  • Tildeling af 12 ekstra SU-klip til SU-handicaptillægsmodtagere og enlige forsørgere
  • De 12 ekstra SU-klip til SU-handicaptillægsmodtagere skal ikke tælle med i opgørelsen af SU-studieaktivitetskravet. Det skal give de studerende mulighed for at tilrettelægge deres studieforløb mere fleksibelt
  • Studerende på en uddannelse, der strækker sig længere end 58 måneder, kan få udvidet den maksimale SU-klipramme. For eksempel til medicinuddannelsen eller professionsbachelorer, som tager en to-årig overbygningsuddannelse

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Vrede hos SF og Radikale

I pressemeddelelsen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet fremgår det, at der ikke var opbakning til regeringens forslag blandt partierne i det nuværende SU-forlig.

Derfor opsagde Christina Egelund på vegne af regeringen SU-forliget, da alle partier i et forlig skal blive enige om ændringer af det pågældende område.

Den beslutning fik hårde ord med på vejen af SF og Radikale Venstre, der står udenfor den nye aftale.

"Det er enormt ærgerligt, at regeringen opsiger SU-forliget og sender et signal til alle Danmarks unge, at de skal vælge rigtigt første gang, at de vælger uddannelse. For ellers kan de se frem til SU-gæld," sagde Katrine Robsøe fra Radikale Venstre til Ritzau.

Da ændringer på et forligsbelagt område først kan træde i kraft efter et folketingsvalg, bliver aftalens indhold først til virkelighed efter næste folketingsvalg - såfremt partierne fortsat har et flertal herefter.

Næste folketingsvalg bliver senest afholdt i efteråret 2026.

GDPR