Overblik: Sådan skal barslen fordeles mellem forældre i ny model

20200210-100743-L-1920x1241we
Et EU-direktiv fra 2019 forpligter medlemslandene til at indføre mindst ni ugers øremærket orlov til hver af forældrene. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Fra august 2022 vil ni ugers barsel være øremærket til hver af forældrene i Danmark. Der er dog undtagelser.

Barselsreglerne i Danmark vil fra august næste år blive ændret.

Det skyldes et EU-direktiv fra 2019, der forpligter medlemslandene til at indføre mindst ni ugers øremærket orlov til hver af forældrene.

Direktivet skal senest være implementeret i medlemslandene i august næste år. Det er også fra denne måned, at de nye regler, som et bredt politisk flertal tirsdag er blevet enige om, træder i kraft.

Sådan bliver de nye regler:

* Alle gravide har fortsat ret til fire ugers graviditetsorlov før fødslen. Herefter følger 11 ugers øremærket orlov. Det er tre uger mindre end i de nuværende regler.

* Far eller medmor får i den nye aftale ret til 11 ugers øremærket orlov. Det er ni uger mere end i dag.

* Derudover får hver forælder 13 uger hver, som de frit kan dele mellem sig - altså 26 uger. Det er seks uger mindre end i dag og skyldes den øgede mængde øremærkede orlov til den ikke-fødende forælder.

* Afholdes de øremærkede uger ikke, bortfalder de.

* Under de i alt 48 ugers orlov har forældrene ret til barselsdagpenge, hvis de er lønmodtagere.

* Aftalen gælder lønmodtagere, så er man i stedet selvstændig, ledig eller studerende, kan man vælge at overdrage op til 22 uger (9 + 13 uger) til den anden forælder. Det vil sige, at kun to uger i disse tilfælde ikke kan overføres.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

/ritzau/

GDPR