Professor: Hvis HK vil stoppe blødningen, skal den nye formand overveje prisen
"355.000 HK'ere får ny formand" lød overskriften, da Kim Simonsen blev valgt som leder af Danmarks næststørste fagforening i 2008.
Når enten Martin Rasmussen eller Anja C. Jensen trækker en lignende overskrift i slutningen af oktober, vil antallet af HK'ere, der har fået ny formand, være cirka 220.000.
- Kim Simonsen sagde, at han som formand skulle måles på, om medlemstallet stabiliserede sig inden næste kongres. Og det er jo lidt trist, for når Kim Simonsen takker af, må man konstatere, at det ikke er lykkedes, siger Flemming Ibsen, professor emeritus ved Aalborg Universitet.
LÆS OGSÅ: Fagforeninger bløder medlemmer: Kim Simonsen er skuffet over nye tal
Arbejdsmarkedsforskeren er medforfatter til bogen 'Kollektiv Handling' fra 2012 og har beskæftiget sig specifikt med HK's kamp for at hverve og beholde medlemmer.
Han har en alvorlig besked til den mand eller kvinde, der om en måneds tid står i spidsen for HK:
- Det er absolut afgørende for en ny formand at forholde sig til medlemsblødningen, hvis HK skal overleve. Det kan ikke understreges nok. Og her mener jeg, at den nye formand har pligt til i det mindste at overveje kontingentstørrelsen i en eller anden model, siger Flemming Ibsen.
Professor: Organiseringsprojekt slog fejl
HK slås med nogle af de udfordringer, som også andre klassiske LO-forbund gør. Mens Dansk Metal og 3F's organiseringsgrundlag bliver mindre, når eksempelvis industrivirksomheder lukker eller udflytter, ser man at flere og flere klassiske HK-job i stedet besættes af akademikere, fortæller professoren.
Og ligesom hos andre forbund møder HK også stor konkurrence fra de "gule" fagforeninger.
- HK har taget en helt bevidst beslutning om ikke at konkurrere på prisen. Deres strategi går i stedet ud på at overbevise medlemmerne om, at servicen er prisen værd, siger Flemming Ibsen.
Det er måske lykkedes at hæmme blødningen, men den er ikke standset
Flemming Ibsen, professor emeritus, AAU
Det var også formålet med det storstilede projekt 'Den Organiserende Fagforening', der blev vedtaget på HK's kongres i 2013.
Projektet skulle forbedre medlemstilfredsheden og loyaliteten ved at "medlemmerne involveres og engageres om arbejdsforhold og andre spørgsmål, som er vigtige for dem på arbejdspladsen." Altså gøre HK mere nærværende for det enkelte medlem - og tilvejebringe et stabilt medlemstal.
Men selvom Den Organiserende Fagforening gjorde et udslag, var det ikke nok til at standse medlemsflugten, konkluderede Flemming Ibsen i en forskningsrapport om indsatsen fra 2017:
"Tilbagegangen er mindsket fra at udgøre 4-5 procent om året (målt som andel af medlemstallet året før), til at udgøre omkring 2 procent"
Tallet er ikke nævneværdigt anderledes i dag. I 2020 mistede forbundet 1,72 procent af sine medlemmer, svarende til 2974 færre HK'ere.
- Man må sige, at projektet med Den Organiserende Fagforening har slået fejl. Medlemstallet er på ingen måde stabiliseret. Det er måske lykkedes at hæmme blødningen, men den er ikke standset. HK er nødt til at gøre noget markant anderledes, siger arbejdsmarkedsforskeren.
LÆS OGSÅ: Ny HK-formand bliver et af landets mest magtfulde mennesker
Mens 3F i 2020 vinkede farvel til 1,43 procent og FOA til 0,98 af medlemmerne, havde Det Faglige Hus en medlemsfremgang på 12,63 procent.
- Vi ved fra forskningen, at prisen er af betydning for, om potentielle medlemmer i stedet vælger en alternativ fagforening eller “sofaen”. Det betyder ikke alt, men man kan ikke komme uden om, at det er udslagsgivende for mange - måske især yngre og lavtlønnede. Det handler ikke kun om, at man melder sig ind, men også, at man forbliver medlem, siger Flemming Ibsen.
Kontroversiel diskussion
Kontingentet kan være et kontroversielt emne i forbundet. HK's egne analyser peger i retning af, at kontingentet skal sænkes markant, før det får effekt på antallet af indmeldelsesblanketter.
Modstandere frygter, at det deraf medførte indhug i økonomien vil gå ud over kvaliteten, og at HK vil udvikle sig til et "discount-forbund."
LÆS OGSÅ: Kandidater i duel: Skal HK reddes fra den brændende platform eller sejles ad den sikre kurs?
Og hurtigt løber man ind i interessekonflikter, fordi sektorerne - der i forvejen har forskellige kontingentsatser - også har forskellige medlemsgrupper med forskellige indkomstniveauer. Derfor bliver diskussionerne om prisen på et HK-medlemsskab ofte tekniske, til tider ophidsede, og løber som regel ud i sandet.
Men ifølge Flemming Ibsen er det er en debat, der er nødvendig at tage.
- Vil det standse medlemsflugten? Det ved man ikke, for man har ikke prøvet. Men man bør seriøst overveje at bruge nogle af millionerne fra ALKA-salget på det. Den nuværende strategi har jo vist sig ikke at være nok, siger professoren.