Marianne Vind: Bliver du overvåget på din arbejdsplads?

20160209-142718-4-1920x1281we
17. jan. 2023 11.26
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I TAKT MED DIGITALISERINGEN har virksomheder fået adgang til nye værktøjer, der indsamler store mængder data om deres medarbejdere. Og som al anden teknologi kan det bruges både godt og skidt. For det er jo helt fint at indsamle medarbejderdata for at forbedre trivslen ved fx at sørge for, at ingen er stressede eller overbebyrdede, når de er på arbejde. Men desværre bliver teknologien ikke kun brugt til fornuftige ting, for den kan også bruges til at overvåge medarbejderne.

LÆS OGSÅ: Arbejdstid og fritid flyder sammen for mange: "Det har taget overhånd"

Overvågningsprogrammer er vidt udbredt på det danske arbejdsmarked. En ny undersøgelse viser at over 60 procent af danske medarbejdere bliver overvåget med ’digitale sladrehanke’. Nogle medarbejdere bliver overvåget med GPS, nogle har programmer på computeren, der registrerer deres aktivitet på tastaturet og med musen, og nogle har programmer, som fortæller chefen, hvad de laver, og hvilke hjemmesider, de bruger - også i frokostpausen. Og så er der også nogle medarbejdere, som simpelthen oplever, at deres samtaler eller e-mails bliver screenet.

Ingen mennesker kan holde til, at hvert sekund af deres arbejdstid bliver monitoreret, så chefen kan presse en til at arbejde endnu hurtigere og endnu mere
Marianne Vind, medlem af beskæftigelsesudvalget i Europa-Parlamentet (S)

Desuden kan der være meget mere, som medarbejderne slet ikke er klar over. Der er nemlig mange virksomheder, som overvåger deres ansatte uden at fortælle dem det. Måske bliver din computer overvåget, uden du ved det?

DET HER HANDLER JO IKKE OM, at man skal bruge sin arbejdstid til at online-shoppe eller spille Counter-Strike, for selvfølgelig skal man ikke det. Det handler om, at ledelsen ikke konstant skal overvåge deres medarbejdere og kigge dem over skuldrene, når de klikker på tastaturet. Og det handler om, at ingen mennesker kan holde til, at hvert sekund af deres arbejdstid bliver monitoreret, så chefen kan presse en til at arbejde endnu hurtigere og endnu mere. Det er en udvikling, der både skaber mistillid mellem ledelsen og ansatte og fører til et stresset og utrygt arbejdsmiljø. Og her hopper kæden af for mig.

LÆS OGSÅ: Arbejdspsykolog: Amazon-lignende overvågning kan bruges konstruktivt

Vi har derfor brug for nogle helt klare regler for, hvornår og hvordan man må indsamle data om medarbejdere. Og så skal vi sørge for, at virksomhederne overholder de regler og informerer deres medarbejdere om dem. For alle skal føle sig trygge og værdsatte, når de går på arbejde. Vi skal ikke have et arbejdsmarked, hvor tillid og menneskelige relationer bliver erstattet af overvågning og utryghed.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].