Unge HK'ere: Det er på tide at skabe et bedre arbejdsmiljø for de unge
I DAGENS SAMFUND ER DET DESVÆRRE ikke ualmindeligt, at butiksansatte oplever ubehagelige kommentarer som "pædofil," "idiot" eller "spasser". 80 procent af de butiksansatte har i 2022 oplevet grimt eller nedladende sprog, mens de har været på arbejde.
Det er et fuldstændig uacceptabelt højt tal, som kræver vores opmærksomhed og handling, nu!
Bekymrende nok er risikoen meget stor for, at en butiksansat, der udsættes for disse hændelser, er under 18 år. Hver tredje under 18 år, med et fritidsjob, er ansat i et supermarked.
Det er ikke kun et spørgsmål om at behandle butiksansatte ordentligt, når vi handler – det er også afgørende, at vores unge mennesker introduceres til det danske arbejdsmarked på bedste vis. Tal viser nemlig, at unge, der har haft fritidsjob, senere hen i livet er mindre udsatte for at opleve arbejdsløshed. At acceptere, at vores unge ansatte udsættes for verbale overfald, er uforståeligt og kræver vores kollektive handling som samfund. Vi skal sikre den gode tone for at sikre fremtidens arbejdsmarked.
LÆS OGSÅ: Unge i detailbranchen: Næsten syv ud af ti udsat for chikane og trusler fra kunder
Selvom du måske tænker, at du aldrig har talt grimt til en ansat, er chancen for, at du har overhørt en anden gøre det uden at gribe ind, desværre stor. Mange mangler modet eller lysten til at gribe ind, når de ser en ansat blive verbalt overfaldet. Det er på høje tid, at vi alle tager ansvar og siger fra over for dårlig opførsel.
Unge mennesker, der har et fritidsjob, oplever ofte glæden ved at tjene deres egne penge og give en god kundeservice. Desværre kan de ubehagelige kommentarer hurtigt få det til at gå ud over arbejdsglæden og arbejdslysten.
ER DET VIRKELIG den kultur og det arbejdsmiljø, vi som samfund vil stille vores unge mennesker i? Hvis du selv har et barn, er det så det første møde med arbejdsmarkedet, som du ønsker for dem? Det håber vi ikke.
I dag står 43.000 unge mennesker uden job og uddannelse. Mange af dem vil finde værdi i at tjene deres egne penge og indgå i de fællesskaber og forpligtelser, som der dannes på en arbejdsplads. Hvis vi skal have dem med, så kræver det en samlet indsats som samfund at integrere dem i arbejdsfællesskabet. Og det sker kun, hvis de unge mennesker kan se et arbejdsmarked, hvor man bliver behandlet ordentligt og ikke skal gå på arbejde med ondt i maven.
Det er på tide, at vi som samfund omfavner og støtter vores unge arbejdskraft, så de kan træde ind på arbejdsmarkedet med selvtillid og glæde - uden frygt for verbale overgreb. Lad os alle tage ansvar og skabe et trygt og respektfuldt arbejdsmiljø for alle, og især for de unge, der er ved at opdage glæden ved at bidrage til samfundet gennem deres arbejde.
Det gode arbejdsliv starter tidligt, hvis vi sørger for at behandle hinanden pænt. Husk at smile til dem bag kassen - vi smiler gerne igen!