Se listen: Her er de mest læste debatindlæg om arbejdsmiljø i 2022

BeFunky-collage__32_
Flere af årets mest læste debatindlæg er fra vores to debatserier om henholdsvis fire dages arbejdsuge og arbejdsrelateret stress.  Foto: A4/collage/pressefotos/privatfotos/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
28. dec. 2022 06.00
Fagforeningsfolk, forskere og en politiker er afsendere på nogle af de mest læste debatindlæg bragt i A4 Arbejdsmiljø i år.

A4 Arbejdsmiljø har samlet seks af de mest læste debatindlæg fra i år. Flere af dem er fra vores to debatserier om henholdsvis fire dages arbejdsuge og arbejdsrelateret stress. 

Vi glæder os allerede til arbejdsmiljødebatten i 2023. Overvejer du at skrive et indlæg, kan du kontakte redaktør Jonas Sivkær Grønvall på [email protected].

ezgif-com-gif-maker (11)
Pressefoto: HK

Mads Samsing: Når en medarbejder går ned med stress, bør det få alle alarmklokker til at bimle

”Stress skader den enkelte arbejdsplads, samfundet, og ikke mindst det enkelte menneske, som bliver ramt. Det er uacceptabelt. Så det store spørgsmål er: Hvordan kan vi vende skuden?,” skrev Mads Samsing, næstformand i HK Danmark.

Bragt 8. april 2022. Læs det her.

ezgif-com-gif-maker (12) Foto: Privat

International forsker: Derfor er en fire dages arbejdsuge bedre for økonomien

”Vi bør indføre en fire dages arbejdsuge, ikke bare fordi vi er rigere, eller fordi folk vil blive gladere med meget mere fritid,” skrev den internationale lektor i økonomi, Pedro Gomes, i et debatindlæg i august. Han er i øvrigt forfatter til bogen ’Friday is the New Saturday’.

Læs indlægget her.

ezgif-com-gif-maker (13)Foto: Pressefoto 

Marie Birk Jørgensen: Flere skal kunne gå på arbejde med ondt i kroppen

”Mere end hver femte dansker lider af kroniske smerter, og vi forsøger konstant at finde en årsag til lidelserne. Faktum er bare, at der ikke altid findes en bestemt diagnose eller en korrekt siddestilling foran computeren, og derfor skal vi som samfund – også på arbejdspladserne – ændre vores syn på kroniske smerter, så flere kan gå på arbejde med ondt i kroppen”.

Citatet er fra Marie Birk Jørgensen, der er næstforperson i foreningen Arbejdsmiljørådgiverne. 

Bragt den 25. maj 2022. Læs det her.

ezgif-com-gif-maker (14)
Foto: Teknisk Landsforbund 

Forbundsformand: Det er tid til et paradigmeskift på arbejdsmarkedet - og fagbevægelsen bør lede forandringen

”Ønsket er klart fra vores medlemmer – ikke mindst de unge: De vil arbejde på en helt anden måde end i dag. Det er en del af en generel bevægelse, og det er tid til et paradigmeskift – og fagbevægelsen skal tage ansvaret på sig og lede forandringen”.

Sådan skrev Jannik Frank Petersens i et debatindlæg fra den 16. september. Han er forbundsformand i Teknisk Landsforbund og var en af de mange debattører, der deltog i A4 Arbejdsmiljøs debatserie om fire dages arbejdsuge. 

Læs indlægget her.

ezgif-com-gif-maker (15)Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix 

SF-ordfører: Arbejd fire dage om ugen og lær at elske robotten!

”Vi sænkede faktisk arbejdstiden adskillige gange gennem det 20. århundrede. Og så – i 1990 – holdt vi op. Jeg ved ikke, om nogen synes, vi havde nået et guddommeligt niveau?”

”Mere fritid er en vigtig prioritering – efterhånden vigtigere end mere i løn, og hvad de ellers normalt lønfokuserede tyske metalarbejdere altså har valgt.”

De to citater er fra SF’s finans- og erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsens debatindlæg om fire dages arbejdsuge fra 10. august. Det var et af de mest læste indlæg fra i år, som også blev flittigt debatteret. 

Læs det her.

ezgif-com-gif-maker (16)
Foto: Privat 

Akademikerne: Lever bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø?

”Problemet er, at bekendtgørelsen langtfra har fået den effekt og det fokus, den bør have. Den er simpelthen ikke kommet godt nok ud,” skrev Nina Hedegaard, chefkonsulent i Akademikerne, om den nye bekendtgørelse i psykisk arbejdsmiljø, som mange arbejdspladser endnu ikke har det store kendskab til. 

Bragt den 10. november 2022. Læs det her.