Den anden coronahjemsendelse rammer psykisk hårdere end den første

Hjemmearbejde_kvinde_k__kkenbord_Flemming_Krogh_Ritzau_Scanpix_1650px
90 procent af medlemmerne af HK Stat arbejder hjemmefra under corona-krisen. Og i modsætning til første nedlukning i foråret 2020 er begejstringen aftaget betragteligt.. Foto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpix
HK Stats medlemmer oplever større ensomhed, mindre glæde, øget tristhed og nedsat frihed i den nuværende coronanedlukning i forhold til nedlukningen i marts. Den gang var det positive engagement dominerende, men sådan er det ikke længere. Det viser undersøgelser, som sammenligner opfattelsen af de to perioder.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Stat.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Modløsheden er nu krøbet ind under huden hos de mange statsligt ansatte HK’ere, der endnu en gang er sendt i hjemmearbejde på grund af coronakrisen. De var ellers ret begejstrede for livet ved arbejdsstationen i hjemmet under den første nedlukning fra slutningen af marts. Det viser en undersøgelse fra HK Stat.

Men sådan er det langtfra længere for de omkring 90 procent af statslige HK’ere, der arbejder hjemmefra, viser en ny undersøgelse fra HK Stat. Trods markant større mismod så ønsker den samme andel af de spurgte – nemlig to tredjedele – dog fortsat at gøre mere brug af hjemmearbejde efter coronakrisen.

LÆS OGSÅ: Psykologer: Ansatte i knæ efter måneders corona-hjemmearbejde

Da vi alle rettede ind efter statsminister Mette Frederiksens anbefalinger i midten af marts og udviste korpsånd for at bekæmpe coronaepidemien, var det samtidigt med stor optimisme og gåpåmod hos de statslige HK’ere. Det dokumenterede en undersøgelse i juni efter den første nedlukning.

Om figuren: Tallene fra juni 20 baserer sig på svar fra 1.467 hjemmearbejdende medlemmer af HK Stat, som på en skala fra 1-10 har sat tal på følelser derved. Tallene fra december 20 på svar fra 477. Kilde: HK Stat.

I juni-undersøgelsen var 28 procent af HK’erne på en skala fra 1 til 10 helt oppe på 10’eren og ’meget positive’ over oplevelsen af tiden med hjemmearbejde. Den begejstring er faldet tungt i den nye undersøgelse fra slutningen af december, hvor kun 15 procent nu opfatter hjemmearbejdet som ’meget positivt’.

Mere ensomhed, mindre frihed

En anden udvikling, som de to undersøgelser viser, er måske endnu mere bekymrende. Undersøgelserne har nemlig også bedt de statsansatte om at sætte et eller flere ord på den situation, der bedst betegner deres situation som hjemmearbejdende. Ordene ’ro’ og ’fordybelse’ blev de mest brugte i juni, hvor de blev valgt af henholdsvis 74 og 52 procent af de adspurgte. Det faldt i december til henholdsvis 66 og 39 procent.

LÆS OGSÅ: Brevkasse med Leif Donbæk: Er det arbejdsgivers ansvar, hvis hjemmearbejde knækker dig?

Hele 49 procent følte en udbredt grad af ’frihed’ i juni, men det tal faldt til 37 procent i december. Til gengæld var der mange flere, som i december følte ’ensomhed’, ’kedsomhed’, ’bekymring’ og ’tristhed’ i forhold til situationen med hjemmearbejde i juni.

"Virkelig svært at holde gejsten oppe"

Flere HK Stat-medlemmer, som har været sendt i hjemmearbejde, har da også på de sociale medier givet udtryk for større mismod og manglende meningsfuld retning under den seneste nedlukning:

- Er også fyldt med mental træthed og frustrationer over endnu en hjemsendelse. Der er jo desværre ingen stopdato, for så vil det måske være lettere at komme igennem det igen, skriver en statslig medarbejder på Facebook, mens en anden også mangler den daglige kontakt med kolleger:

- Jeg synes, det er virkelig svært at holde gejsten oppe hjemmefra. Vi har rigeligt at lave, så det er bestemt ikke, fordi jeg keder mig - men dårlig arbejdsstilling og mangel på det sociale er dræbende.

Danske psykologer melder da også om en forøget efterspørgsel på hjælp til medarbejdere og ledere, der mister motivationen i uvisheden og isolationen – og i stedet udvikler en passiv og depressiv grundfølelse.

Solidaritet har "tæret på danskerne"

Det har ikke overrasket overlæge og psykiatrisk konsulent hos Psykiatrifonden, Per Vendsborg, som allerede i begyndelsen af nedlukningen advarede mod den ensomhed, frygt og stress, der begynder at opstå under isolation i forbindelse med pandemien:

- Jeg tror, at man skal forvente, at alle disse tendenser bliver mere udtalte under den anden nedlukning. Det har tæret på danskerne, at være så solidariske og effektive under første nedlukning. Derefter troede man, at det var overstået, men vi kan nu se frem mod mere af det samme. Det kan ingen holde til uden at blive psykisk berørt i større eller mindre grad, siger Per Vendsborg, som udtalte sig til HK Statbladet, da de første foreløbige danske resultater af den globale COH-FIT-undersøgelse af psykiske påvirkninger af coronakrisen kom frem i november 2020.

"Et råb om hjælp"

Næstformand i HK Stat Peter Raben mener, undersøgelserne dokumenterer, hvordan de statslige medarbejdere er mentalt kørt ned af coronanedlukningerne, selv om de stadig arbejder effektivt fra hjemmekontorerne. Han ønsker større fokus på det psykiske velvære fra både de arbejdspladserne og mellemlederne, der har den daglige kontakt med flokken af hjemmearbejdere.

LÆS OGSÅ: Pædagoger kæmper med smittefrygt og coronafrustrationer: 'De er under et hårdt psykisk pres'

- Vi må ikke lade loyale medarbejdere i stikken. Undersøgelsens resultater er et råb om hjælp, og det underbygger fint de meldinger, vi får ude fra de trængte ansatte, som holder det statslige område kørende under krisen. Der er ingen tvivl om, at coronatræthed og tristhed er ved at brede sig blandt vores medlemmer, siger Peter Raben.

Næstformanden mener samtidig, at HK Stats medlemmer i mange tilfælde har været ekstra hårdt spændt for under coronanedlukningerne. Nye administrative opgaver i flere styrelser og ministerier på grund af coronarestriktioner og hjælpepakker har givet travlhed, men også fx omlægninger af undervisning og eksaminer på uddannelsessteder har betydet ekstra arbejde.

Fem gode råd til hjemmearbejde under krisen

1. Husk forsat at række ud til hinanden både fagligt og socialt – som kollega og menneske. Brug telefonen i stedet for en mail hvis muligt, da det oftest skaber mere kontakt. Vær særligt opmærksom på kolleger i udkanten af arbejdsfællesskabet. Dem er det særligt vigtigt at række ud til. Alle skal opleve at være en del af et fællesskab.

2. Hold i fællesskab fast i at dyrke den sociale lim - det mere uformelle kollegiale fællesskab. Del fx sjove oplevelser fra dagligdagen i korte mailtråde, aftal fælles digitale kaffepauser eller gå ind imellem en tur med behørig afstand med en eller to forskellige kolleger. Få mere inspiration her

3. Husk som leder forsat at arbejde med metoder, der styrker en tillids- og respektfuld relation til medarbejderne – selv om det skal ske på distancen. Det gør det lettere for medarbejderne er være åbne om eventuelle trivselsproblemer i forbindelse med arbejdet. Få mere inspiration fra forskningen her

4. Find gode grænsemarkører, der hjælper dig med at adskille arbejde- og privatliv. Gå eller cykl fx en tur, før du starter dit arbejde og når du slutter det, eller ’ryd´ din arbejdsplads derhjemme, når din arbejdsdag er slut, hvis du fx sidder ved dit spisebord.

5. Nogle oplever at hverdagen under corona kan være triviel eller kedelig. Ofte skal der ikke megen variation eller afbræk til, for at man har noget at se frem til. Opsøg fx digitale foredrag, HK kurser eller online koncerter. Hvis dit humør bliver påvirket af krisen, kan det også være en god idé at skrue ned for nyhedsflowet. Få mere inspiration fra forskningen her

Kilde: HK Stat.dk

GDPR