Hudkræft skal anerkendes som arbejdsmiljøproblem i EU
Forårssolen vil om få måneder igen bryde igennem skyerne. Det udsætter vejarbejdere, gartnere, taglæggere, brolæggere, bygge- og anlægsarbejdere, fiskere og skovarbejdere for risikoen for at udvikle hudkræft i arbejdstiden.
Det skal der tages hånd om og ansvar for, mener Marianne Vind (S), medlem af Europa-Parlamentet.
LÆS OGSÅ: AM-PRO: Ambitiøs EU-strategi om arbejdsmiljø, men flere ting vækker bekymring
Hun er ordfører på parlamentets arbejdsmiljøstrategi og glæder sig derfor også over, at det netop er lykkedes at få en opfordring til at også at have fokus på arbejdsrelateret kræft med i en rapport om bekæmpelse af kræft generelt.
- Vi ved, at solens UV-stråler kan forårsage hudkræft. Derfor vil vi have EU-Kommissionen til at skærpe arbejdsmiljølovgivningen, så den i højere grad beskytter de arbejdere, som knokler udendørs under solen. Vi kan selvfølgelig ikke slukke for solens stråler, men det er ikke en undskyldning for at lade stå til, siger hun.
Grøn omstilling øger risikoen for hudkræft
Marianne Vind har også forslag til, hvad der kan gøres for at beskytte arbejdstagerne mod solens stråler.
- Arbejdsgiverne kan eksempelvis udstyre deres ansatte med særligt arbejdstøj, der med lange ærmer, lange bukseben og bred hatteskygge kan blokere for UV-strålerne. Man kan også opsætte solafskærmning på arbejdspladsen, så man kan arbejde i skygge, og så kan man sikre sig, at det er muligt for medarbejderne at holde frokostpause indendørs.
Fagforbundet 3F, som organiserer størstedelen af de faggrupper, der er i risiko for at udvikle hudkræft i arbejdstiden er også godt tilfredse med, at Europa-Parlamentet sætter fokus på problemet.
LÆS OGSÅ: Analyse: Sådan vil dansk topforhandler få EU’s arbejdsmiljøpolitik ud af dødvandet
Ikke mindst set i lyset af, at arbejdsrelateret hudkræft kan ramme flere i forbindelse med den grønne omstilling, som tegner til at medføre flere arbejdsopgaver under åben himmel.
- I takt med at vi skal renovere tusindvis af bygninger i EU, og infrastrukturen skal følge trit med udviklingen, vil der være mange europæere beskæftiget uden for - uden nødvendig beskyttelse fra solens UV-stråling. Så jeg er meget tilfreds med, at EU har fokus på problemet, siger Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk chef, 3F.
Klare regler i Danmark
I Dansk Industri glæder man sig også over tiltagene på europæisk plan, men arbejdsgiverorganisationen har svært ved at forestille sig, at det vil få større betydning i Danmark.
- Min vurdering er, at vi rimeligt godt med i Danmark med klare regler i forhold til anmeldelse af hudkræft som arbejdsskade og i forhold til forebyggelse. Arbejdsgiverne tager også de forholdsregler, de skal, siger Anders Just Pedersen, chef for arbejdsmiljø, DI.
I 2015 blev der i Danmark anmeldt 90 tilfælde af hudkræft som arbejdsskade i Danmark.
EU’s fokus på arbejdsrelateret kræft har indtil nu mest været på revideringer af asbest-direktivet og direktivet om kræftfremkaldende stoffer, som tager udgangspunkt i kemikalier og stoffer og ikke UV-stråling.