Nye tal fra Jobpatruljen: Færre unge føler sig utrygge på jobbet
Over 3.000 unge fritidsjobbere under 18 år fik i sommerperioden en snak med Jobpatruljen, der hver sommer drager ud i sommerlandet og tjekker unges arbejdsmiljø og ansættelsesvilkår.
Selvom Jobpatruljens evalueringsrapport over sommerens kampagne først udkommer i oktober, kan A4 Arbejdsmiljø allerede nu fortælle om de foreløbige resultater:
Det går i den rigtige retning, hvis man kerer sig om teenagernes ve og vel.
Resultaterne viser, at antallet af unge, der føler sig utrygge på jobbet, ligger tre procentpoint lavere i år sammenlignet med sidste år.
Samtidig er der sket et signifikant fald i antallet af fritidsjobbere, der har fysiske mén som konsekvens af jobbet. 12 procent oplever i år at have fysiske skavanker på grund af jobbet, mens tallet i 2017 lå på 16 procent.
Derudover er andelen af unge, der aldrig har diskuteret regler og rettigheder på arbejdsmarkedet med forældre, venner og andre nære personer i deres omgangskreds, faldet sammenlignet med 2017 og 2018.
Artiklen fortsætter under grafikken
Næstforbundsformand i HK Danmark, Martin Rasmussen, mener, at Jobpatruljens indsats har stor betydning for de forbedrede resultater.
- Det er en glædelig overraskelse. Jeg er helt overbevist om, at det hjælper, når Jobpatruljen kommer ud på arbejdspladserne og taler med de unge. Det er også min klare fornemmelse, at de fleste arbejdsgivere har ekstra fokus på de unges arbejde, siger han.
I Dansk Erhverv anerkender man, at Jobpatruljen er blevet bedre til at forvalte og formidle deres opgave.
- Vi godt tilfredse med at se de positive resultater fra årets jobpatrulje. Et resultat som kun bekræfter vores egne observationer, nemlig at langt de fleste arbejdsgivere har sunde og sikre arbejdspladser for unge mennesker. Det understøttes også af Arbejdstilsynets begrænsede antal reaktioner på ungeområdet, siger Trine Lykke Loughran, chefkonsulent i Dansk Erhverv.
Ifølge Arbejdstilsynets egne tal blev der i 2018 givet 168 tilsynsreaktioner på unges arbejdsmiljø ud af i alt 21.368 reaktioner.
Forsker: Mange års indsatser har en effekt
Jobpatruljen har i sommer snakket med 3.260 fritidsjobbere under 18 år, hvilket er det højeste antal, Jobpatruljen har været i kontakt med over en enkelt sommer. Kampagnen, som en række fagforbund står bag, har blandt andet til hensigt at tjekke, om de unge løfter for tungt eller får den løn, de skal have.
Artiklen fortsætter under grafikken
Ifølge arbejdsmiljøforsker Peter Hasle fra Aalborg Universitet er der kommet skred i indsatsen i forhold til de unge.
- Jeg lægger mærke til, at relativt mange års indsatser har en effekt. Det er rigtig positivt, siger han og uddyber:
- Det kan somme tider være svært at måle arbejdsmiljøindsatsen, men her kan vi se, at indsatsen har en mærkbar effekt. Det skyldes en god indsats fra Jobpatruljen, men ikke mindst også af arbejdsmarkedets parter, der har særligt fokus på de unge fritidsjobberes arbejdsmiljø.
Fortsat plads til forbedringer
Selvom der er fremskridt at spore omkring de unges arbejdsmiljø, er der fortsat plads til forbedringer. Når 8,5 procent af fritidsjobberne er utrygge ved at være på arbejde, hovedsageligt på grund af ubehagelige oplever med chefer og kunder, er man ikke i mål endnu, mener Martin Rasmussen.
- Alt over nul procent er utilfredsstillende. Det er en kedelig tendens, at så mange er utrygge på jobbet. Meget af det skyldes verbal chikane fra kunder og chefer, og det er et problem, vi i HK tager meget alvorligt, siger han.
Artiklen fortsætter under grafikken
Peter Hasle vurderer ligeledes, at der er plads til forbedringer. Jobpatruljen og andre aktører, der arbejder for at forbedre de unges arbejdsvilkår, skal ikke hvile på laurbærrene: Hvis man ikke fastholder den gode indsats over for de helt unge, risikerer man, at det går den anden vej igen, vurderer Peter Hasle.
- Der er en stor udskiftning af unge fritidsjobbere på arbejdsmarkedet, og der kommer hele tiden nye ind, der skal informeres og oplæres. Derfor løser man heller ikke udfordringer med fritidsjobbernes arbejdsmiljø en gang for alle, da der hele tiden er nye, der skal introduceres til arbejdet, forklarer arbejdsmiljøforskeren.
Resultaterne fra årets jobpatrulje viser desuden, at kun 6,8 procent af de unge arbejder uden ansættelseskontrakter. Det er det laveste niveau siden 2010, hvis man ser bort fra sidste år, hvor 6,7 procent af de unge arbejdede uden kontrakt.
Det ventes, at Jobpatruljens evalueringsrapport, hvor de samlede resultater indgår, udkommer i begyndelsen af oktober.
Arbejdstilsynet har også kørt en sommerkampagne rettet mod unges arbejdsmiljø. Resultaterne fra denne kampagne ventes senere på efteråret.
FAKTA: Jobpatruljen
Jobpatruljen er en oplysningskampagne over for 13 til 17-årige med fritidsjob.
Jobpatruljens konsulenter kommer hver sommer på besøg på danske arbejdspladser og interviewer de unge. Her tjekker de blandt andet:
- Løn - og ansættelsesvilkår. Har de en kontrakt, og får de den løn, de skal have?
- Arbejdsmiljøet. Føler de sig trygge i arbejdet, og løfter de for tungt?
- Kendskab til regler og rettigheder på arbejdsmarkedet
Bag Jobpatruljen står en en række fagforbund, der tæller Serviceforbundet, HK, Finansforbundet, Socialpædagogerne, Fødevareforbundet NNF, Malerforbundet, FOA, Dansk Metal og 3F.
Jobpatruljens kampagner har kørt siden 1979 og har dermed haft 40 års jubilæum i år.